вторник, 19 януари 2016 г.

Торта "Червено кадифе"

За рожден ден, естествено се прави торта!Ето, че 70 годишният юбилей на майка ми наближава, а ние /аз и дъщеря ми/нямаме представа какво ще приготвим.Трябва да бъде красива, стилна и естествено вкусна!Трябва да бъде и нещо, което до сега не е сервирано - все пак държим на елемента изненада.След няколко дни четене на кулинарни блогове, разглеждане на рецепти и записки в тефтера не бяхме стигнали до никъде.Докато не погледнах в блога на Йоана!Тя винаги обяснява толкова добре какво и как да направиш, че почти няма как да сбъркаш.Така стигнахме до решението, че тортата ще бъде "Червено кадифе".За блатовете спазихме рецептата дословно с посочените мерки и продукти, от себе си добавих 70 гр.шоколадова капка и се получи наистина много вкусна и атрактивна торта.Променихме, обаче крема, защото никъде не можахме да намерим сирене Филаделфия / живеем в краен квартал с три магазина/.
Ето и рецептата дословно взаимствана от "Кулинарно в кухнята с Йоана"
За платката:

320 гр. брашно
300 гр. захар
1 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 чаена лъжица високомаслено какао
330 мл. слънчогледово олио
250 мл. прясно мляко, със стайна температура
2 супени лъжици лимонов сок
2 яйца със стайна температура
1 супена лъжица ванилова есенция
2 чаени лъжици течна, червена сладкарска боя
70 гр.шоко капка или натрошен тъмен шоколад / по желание/

Фурната се загрява на 180градуса.
Приготвят се две тави с размери 26 см.
/На мен ми се виждат големи и следващият път смятам да опека три блата в тава 24 см.Сместа ще бъде достатъчна./

Прясното мляко се смесва с лимоновия сок и се оставя да постои няколко минути.

В купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и какаото. Добавя се захарта и всичко се смесва добре.

В отделна купа се разбиват яйцата за кратко, с миксер или с телена бъркалка. Добавят се млякото с лимоновия сок, олиото, ванилията и 1 чаена лъжица червена сладкарска боя. (Ако бъде необходимо, към края ще се добави още боя.)

Към течните съставки се добавят сухите. Всичко се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна. Ако се бъркат повече, платка може да се надуе неравномерно.

След като всичко е смесено от цвета на сместа се преценява дали има нужда от още малко червена боя. Аз добавих и втората лъжица сладкарска боя.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се разпределя равномерно по дъното. Пече се в предварително нагрятата фурна за 20-22 минути. Ако платката се надуе неравномерно по време на печенето, издутото място се набожда с дървено шишче или вилица. Това трябва да стане бързо, за да не се отнема от температурата на фурната.
Изпечената платка се оставя да се охлади в тавата за 5 минути. С остър нож се минава по краищата, които може да са залепнали за стените на тавата.
Междувременно се приготвя крема.

За крема:

350 гр. крем сирене „Филаделфия“, отцедено от водата / Аз използвах обикновено сирене Крема и добавих една кофичка заквасена сметана/
150 гр. меко краве масло
200 гр. пресята пудра захар
1 супена лъжица ванилова есенция
Кравето масло и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се крем сиренето и ванилията. Разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.

С една част от крема се слепват двата блата, а с останалото количество се намазва тортата от горе и от страни.
За украсата не посмях да използвам сладкарска боя, защото се страхувах да не се размажат линиите, все пак нямахме право на грешки.Заложих на черен шоколад разтопен на водна баня и темпериран.Борда украсих с "решетка" от шоколад предварително направена върху хартия за печене и охладена във фризера за 4-5 мин.За финал малко брокат и няколко златни перли.Мисля, че се получи добре, а най - важното е , че стана изумително вкусна и сочна.Хубавото при тази рецепта е, че тортата може да се консумира веднага без да отлежава.Предполагам това се дължи на голямото количество oлио използвано за направата на блатовете.И хайде стига приказки ето я и самата торта!
Благодаря, Йоана за чудесната рецепта!