четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Мъфини със сладко от дюли

Когато ми се прави нещо сладко за десерт, за празник или "просто за разкош" в главата ми започват да се въртят идеи и рецепти и то от сложни по - сложни.Да знаете, че съм Цар на усложненията!При мен нищо не е просто и лесно.Защото веднага се започва едно мислене от рода на "Как да бъде?", "Не може ли да се добави още нещо?", "Ако пък махна това....?" и т.н.Взема ли случайно да си отговоря на тези въпроси и привидно да се успокоя веднага изниква някое друго въпросченце, мъничко наглед, но за мен голямо "обърни камъче"...
Та така и с днешните мъфини.Първо си мислех да спретна едни бананово - шоколадови, но след това реших, че ще бъде добре в тях да има някакви сушени плодове и ядки, разбира се.Тъкмо се успокоих, че вече съм измислила всичко много лесно и бързо и докато пазарувах спря тока, та забравих за ядките, но иначе бях метнала в кошницата едни стафиди.По пътя за дома се сетих, разбира се, за липсата на ядки, но беше вече късно и тогава... "Ама защо да не ги направя с някакво сладко?"Вие да не си помислите, че съм луда - нееееее, зодия Везни съм!Сетих се за всички видове сладка, които изостават по рафтовете и килера и естествено трябваше да си намеря и рецепта.Тук вече мисленето не беше много продължително, защото мислено сортирах сладката като "най - няма - да - се - яде" и стигнахме до дюлите от миналата година.Рецептата си дойде много бързо на мястото - прегледах няколко и се спрях на "Бъркани със сладко мъфини „Милена” от блога "Ароматно в кулата на вещицата"
Няма да бъда Аз, ако не променя нещо в последния момент - спазих рецептата точно, но добавих 80 гр, шоколадова "капка" и 80 гр. стафиди - получиха се ароматни мъфини с шоколад и сушени плодове, които бълнувам от сутринта!
Ето и рецептата преписана дословно от The wich
Необходими продукти за 24 мъфина:

1 яйце
1 бурканче (400 г) сладко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. (100 г) захар
½ ч.ч. (120 мл) вода
½ ч.ч. (120 мл) олио
2 ч.ч. (280 г) брашно

Сладкото се смесва със содата и се оставя да шупне – получава се бяла пяна.
Яйцето се разбива в купа, добавя се шупналото сладко.
Постепенно се прибавя захарта, водата, олиото и брашното.
Пече се на около 180-190 градуса при предварително загрята фурна до суха клечка.

Сега да уточня - моето бурканче беше по малко - около 280 гр,
съответно намалих количеството брашно с около 60-70 гр,
Захарта я разделих на 60 гр, кафява и 40 гр. бяла
Добавих 80 гр, стафиди и 80 гр,"шоколадова капка"Получи се доста по - гъсто от нормалното за мъфини тесто, но крайният резултат е чудесен!

Вероятно ще изглеждат много по - добре поръсени с пудра захар или с тази ароматна лавандулова захар в бурканчето на втората снимка, но у нас това е забранено, защото не се яде от половинката.Вие опитайте все пак украса по желание!
Да ви е сладко!