вторник, 25 август 2015 г.

Памук погача Слънце

За готвенето...хммм...
Ужас!!!Моите хора не ядат!
Ако не са на диета, то в момента не са гладни, ако в момента са гладни то просто бързат и ще ядат после...
Еееее , как да се справиш  с това?
Ами така - просто от кухнята трябва непрекъснато да се разнасят  изкусителни миризми, за да няма мрънкане и кръшкане.
На всичкото отгоре половинът навърши четиридесетте и удари кантара в тавана.Сега трябва да се справяме с диетата на "не знам кой си" и не знам си колко по деветдесет дни.
От цялата работа пак аз трябва да се нагаждам, де!
Когато реша да готвя не търся и не спазвам строго определена рецепта - просто сядам с една, две книги, отварям "Нета" и започвам да преглеждам, кой и какво е готвил.Някъде сигурно съм споменала, че по образование съм готвач.
Та, чета си рецепти и се мъча да ги анализирам и да ги нагодя към:
1/съответният ден от диетата
2/продуктите, които имам / или мога да си набавя по най - лесния начин/
3/вкусовите предпочитания на "малкото ми дете", което също трябва да бъде нахранено / на 22 години /:)
И така вчера на "нас" ни беше въглехидратен ден - според настоящата диета - добре,  ама аз съм на работа от 8 до 17, като прибавиш и пътя,  и ти остават едни има, няма 2 часа до вечеря...въглехидратите трябва да ги измислиш в автобуса:)
И грабнах аз една рецепта за погача Слънце от старите ми тефтери, но понеже бях чела някъде за Памук погача, та малко ги поомешах работите, но се получи нещо много добро.
Ето и рецептата

продукти
1 ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.ч. хладка вода
1/2  ч.ч.  олио
1 к.л. захар
1 к.л. сол
1/4пак.  прясна мая / суха не ползвам 
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване 
Масло или свинска мас за намазване
Начин на приготвяне:

Маята и захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно. 
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта.
 Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Да добавя, че аз я месих в машината, а там всичко се слага едновременно.
Разточва се на две кори, които намазах с мас и оформих "охлювчета"
Втасва около 45 мин. почти до удвояване на обема.Намазва се с  жълтък и се поръсва със семена, /които аз забравих в бързината/
Пече се на 180 градуса първо на долен реотан и след това и горен.
Да ви е сладко!

Копчета и кордели

Та както казах обичам да шия и да експериментирам с копченца, парцалки и всякакви  потребности! Проблема, обаче е, че съм ужасно лош фотограф!Доста досадно, но човек не може от всичко да разбира, нали?За тази цел се включва половинката, не всеки път услужливо, но поне има някакви снимки на моите шаренийки...Та,  така - нека наречем тази моя публикация "Копчета и кордели".И понеже това са отдавна изработени неща, по различни поводи, а и без поводи нека продължа само със снимки.
Приятно забавление!




 Без котки не може!



И сърца, разбира се - за повод и без повод!
Вдъхновени от Зорница Николова от Стара Загора.




Надявам се да ви харесат!И нека денят ви бъде пъстър!